Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

ΚΕΦ. 5.2-5.3


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ


1) Τα μαγειρεμένα τρόφιμα καλό είναι να μην παραμένουν πάνω από 4-5 ώρες εκτός ψυγείου.
2) Τα κατοικίδια μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα σε όλους τους χώρους του σπιτιού μας.
3)  Ο σταφυλόκοκκος είναι αιτία μετάδοσης ασθενειών μέσω τροφίμων.
4) Το κρέας και το γάλα είναι τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα στην υψηλή θερμοκρασία.
5)  Το πόσιμο νερό δεν πρέπει να περιέχει αζωτούχες ενώσεις γιατί αυτές αποτελούν απόδειξη μόλυνσης του.
6)  Το νερό προέρχεται από τα νερά της βροχής, από τα επιφανειακά νερά ( ποτάμια, λίμνες ) και από τα υπόγεια νερά.
7) Το πόσιμο νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία 25ο C.
8) Στο νερό υπάρχουν παθογόνα και μη παθογόνα μικρόβια.
9) Η μαργαρίνη ανήκει στα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης.
10) Τα καρυκεύματα και τα ευφραντικά δεν ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων.
11)Τα φασόλια ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων που αλλοιώνονται γρήγορα.
12)Το οξυγόνο της ατμόσφαιρας προκαλεί οξείδωση της βιταμίνης C στα τρόφιμα.
13)Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία,  τόσο περισσότερο αναλλοίωτα μπορούν να διατηρηθούν τα τρόφιμα.
14)Όταν η υγρασία στα τρόφιμα είναι μικρή, ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών σ’αυτά.
15)Τα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευτούν σε οποιοδήποτε χώρο.
16) Η προστασία των τροφίμων από τρωκτικά, έντομα και άλλα ζώα ανήκει στα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης τους.
17)Τα απορρίμματα των τροφών πρέπει να φυλάσσονται σε κάδους με σκέπαστρο και έξω από τους χώρους εργασίας.
18)Αποτελεσματική αναθέρμανση ενός τροφίμου σημαίνει ότι όλα τα μέρη του τροφίμου θα θερμανθούν στους 700 C.
19) Καλό είναι τα τρόφιμα να μην παραμένουν πάνω από 4-5 ώρες εκτός ψυγείου.
20) Τα κατοικίδια ζώα έχουν επικίνδυνα μικρόβια, τα οποία μπορούν μέσω των χεριών να περάσουν στα τρόφιμα. 
 21) Κατάλληλο νερό για την ασφαλή προετοιμασία των τροφίμων είναι εκείνο που έχουμε βράσει πριν χρησιμοποιήσουμε.





ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1)       Πως συμβάλλουν οι μικροοργανισμοί στην αλλοίωση των τροφίμων;
2)       Ο καλύτερος τρόπος ύδρευσης μιας περιοχής είναι με υδραγωγείο. Εκεί το νερό καθαρίζεται και απολυμαίνεται, προτού διοχετευθεί στον καταναλωτή. Να περιγράψετε τα στάδια καθαρισμού και απολύμανσης του νερού, εξηγώντας την σκοπιμότητα του κάθε σταδίου.
3)        Ποιες χημικές ενώσεις και ποια άλατα αποτελούν ένδειξη μόλυνσης του πόσιμου νερού. Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.
4) Ποιες ασθένειες μεταδίδονται με τα τρόφιμα;
5) Πως συμβάλλουν οι μικροοργανισμοί στο πολύπλοκο φαινόμενο της αλλοίωσης των τροφίμων;
6) Τι είναι η αλλοίωση των τροφίμων και πως την επηρεάζει η δράση των ενζύμων τους;
7) Πως επηρεάζουν η υγρασία και το οξυγόνο της ατμόσφαιρας την αλλοίωση των τροφίμων;
8) Αναφέρετε τέσσερα (4) υγειονομικά μέτρα προστασίας των τροφίμων.
9) Αναφέρετε τέσσερις (4) χρυσούς κανόνες του Π.Ο.Υ. για την ασφαλή προετοιμασία των τροφίμων.



     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου